Place Vauquelin

Montréal
Photo © Adrien Williams
Place Vauquelin Development Plan
© Lemay
Place Vauquelin as seen from Notre-Dame St.: embracing views of the modern city
Photo © Adrien Williams
Previously a place of passage, Place Vauquelin has become a visitor attraction in its own right
Photo © Adrien Williams
Place Vauquelin reclaims its role as ceremonial forecourt to Montreal City Hall
Photo © Adrien Williams
The fountain as centrepiece, inviting ownership and interaction
Photo © Adrien Williams
Fountain’s edge: a welcoming gathering space
Photo © Adrien Williams
Jean Vauquelin statue: facing Nelson’s Column, a nod to two founding peoples
Photo © Adrien Williams
Understated urban furniture is comfortable and promotes socializing
Photo © Adrien Williams
Tree grates are skilfully concealed through integration with the square’s granite paving stone pattern
Photo © Adrien Williams
Ramp and stairs as one: a Montreal model of universal accessibility
Photo © Adrien Williams
The steps of the integrated ramp and stairs: also a place to stop and contemplate the modern city
Photo © Adrien Williams
The popular Place Vauquelin as viewed from atop City Hall
Photo © Adrien Williams
Spectacular fountain programming and strategic lighting showcase City Hall’s majestic lines
Photo © Frédérique Ménard-Aubin
Illumination of the integrated ramp and stairway
Photo © Frédérique Ménard-Aubin
Place Vauquelin viewed from the Champ de Mars: a threshold connecting the old and new cities
Photo © Adrien Williams
Architects
Lemay
Address
275 Rue Notre-Dame Est, H2Y 1C6 Montréal
Year
2018
Cost
Undisclosed
Stories
Undisclosed
Client
Ville de Montréal

Flanked by Montreal’s magnificent City Hall building and an equally stately former courthouse, the revived Place Vauquelin is the highest point in Old Montreal and a rare connector between the city’s historic heart and its vibrant downtown core. Previously sunken below street level and stifled by overgrown vegetation, the square’s myriad roles – as a lookout, a meeting place, as a forecourt for City Hall, a thoroughfare – were only partially fulfilled by a crumbling, dated design.

The project called for the restoration of the Jean Vauquelin monument and square to their former glory; the redevelopment of its fountain and pool for maximum visitor enjoyment; the integration of welcoming urban furniture; and the optimization of tree cover, lighting and other landscape components. The site’s natural geography looks out over bustling Place Jacques-Cartier and Montreal’s Old Port to the south, and imposing, modern Montreal and its Champ de Mars in the opposite direction. It is now Old Montreal’s only vista opened up to such an extent. Maximizing this unique quality was a key objective of the district’s award-winning master plan, also by Lemay. The square’s important civic location, adjoining several governmental institutions, also demanded an expression of power, protocol, democracy: a restrained and formal statement.

The Lemay team worked very closely with the City of Montreal and the Ministère de la Culture et des Communications on the design. Heritage guidelines obliged retaining the existing shape and placement of the square and quadri-lobed fountain. It was Lemay and Groupe SM (now FNX-INNOV) who proposed, and ultimately delivered, heated surfaces for the ramp and square, making them universally accessible year-round. Lemay’s whimsically integrated ramp and stairs, for strollers and people with disabilities, combine to make a stunning signature that has now become the standard for all of Montreal’s public places with multiple grades. Even further inviting visitors in, the basin of the square’s fountain now has comfortably smooth edges. Technical challenges were numerous and included excavating within metres of priceless archeological remains and City Hall, requiring concrete to be poured at every stage of excavation. A new lighting strategy accentuates the square’s key elements, while pale-coloured benches, bespoke tree grates and granite pavers further promote a seamless experience that allows the majestic buildings and monuments to shine. A unified esthetic underscores the square’s noble nature, further supported by the choice of high-quality, durable materials such as granite, limestone and stainless steel. The area’s biodiversity has increased with its vegetation selection that also introduces 35% more strategic tree cover. The canopy is now transparent enough to highlight the surrounding historic buildings while providing enough shade for user comfort. The new trees are resistant to urban conditions and, in a truly modern strategy, Lemay has integrated soil and growing space under them to ensure their long-term viability.

The rebirth of Place Vauquelin recreates and celebrates an iconic Montreal space with great respect and sensitivity. The civic heart of Montreal, the showpiece of its administrative and historic districts, has recovered its former grandeur and significance.

Related Projects

  • Umbau und Sanierung Westflügel Erlacherhof
    Bellorini Architekten AG
  • SAC Finsteraarhornhütte
    Ruch Architekten
  • EFH, Wohnhaus
    Ruch Architekten
  • KD 195, Luxuswohnungen und Spa am Kurfürstendamm
    Nau2
  • Danfoss Universe
    J.MAYER.H and Partners, Architects mbB

Magazine

Other Projects by Lemay

Humaniti
Montréal
Lumenpulse
Longueuil
Ray-Mont Logistics
Montréal
Pomerleau
Lévis
Bishop’s University Learning Commons
Sherbrooke
Frédéric-Back Park
Montréal