Calgary's new Central Library

Calgary
Fotografia © Michael Grimm
Fotografia © Michael Grimm
Fotografia © Michael Grimm
Fotografia © Michael Grimm
Fotografia © Michael Grimm
Fotografia © Michael Grimm
Fotografia © Michael Grimm
Fotografia © Michael Grimm
Fotografia © Michael Grimm
Fotografia © Michael Grimm
Fotografia © Michael Grimm
Fotografia © Michael Grimm
Fotografia © Michael Grimm
Fotografia © Michael Grimm
Level 0 Plan
Dibuix © Snøhetta
Level 1 Plan
Dibuix © Snøhetta
Site Plan
Dibuix © Snøhetta
Level 3 Plan
Dibuix © Snøhetta
Level 0 Plan
Dibuix © Snøhetta
Level 1 Plan
Dibuix © Snøhetta
Architects
Snøhetta
Localització
Calgary
Any
2018
Pisos
1-5 pisos
Client
Calgary Municipal Land Corporation
Executive Architect & Executive Landscape Architect
DIALOG
Structural
Entuitive
Mechanical
DIALOG
Electrical & Lighting
SMP Engineering
IT/AV
McSquared System Design Group, Inc.
Contractor
Stuart Olson

Calgary's new Central Library has opened its doors to the public. The building, designed in collaboration with DIALOG, aims to welcome over twice as many annual visitors to its expanded facilities, filling a vital role for the rapidly expanding city. Calgary Public Library is one of the most actively used library systems in North America, where more than half of its residents are active cardholders, and accordingly, the new main branch was created for and inspired by its diverse inhabitants.

The building is sited within a complex urban condition, where a fully functional Light Rail Transit Line crosses the site from above to below ground on a curved half-moon path, dividing Downtown and East Village. In response, the design lifts the main entry over the encapsulated train line. Gently terraced slopes rise up to the heart of the building, allowing for people arriving from every direction to interact with the library. Doubling as a portal and a bridge, the entry plaza heals the previously-split seam between the two neighborhoods and re-establishes visual and pedestrian connections across the site.

Projectes relacionats

  • Eclectic Apartment
    JUNG
  • „els“ – Elsbethenareal-Schrannenplatz
    F64 Architekten PartGmbB
  • Neubau Einfamilienhaus Liebefeld
    Johannes Saurer Architekt BSA
  • Neubau Sporthalle Sigmaringendorf
    dasch zürn + partner architekten Partnerschaft mbB
  • Guizhou South-Western Monority Ethnic Cultural Center
    West-line Studio

Revista

Altres projectes per Snøhetta

Muttrah Fish Market
Muscat, Oman
Pridham Hall
Adelaide, Australia
Powerhouse Telemark
Porsgrunn, Norway
Le Monde Group Headquarters
Paris, France
James B. Hunt Jr. Library
Raleigh, USA