Calgary's new Central Library

Calgary
Foto © Michael Grimm
Foto © Michael Grimm
Foto © Michael Grimm
Foto © Michael Grimm
Foto © Michael Grimm
Foto © Michael Grimm
Foto © Michael Grimm
Foto © Michael Grimm
Foto © Michael Grimm
Foto © Michael Grimm
Foto © Michael Grimm
Foto © Michael Grimm
Foto © Michael Grimm
Foto © Michael Grimm
Level 0 Plan
Dibujo © Snøhetta
Level 1 Plan
Dibujo © Snøhetta
Site Plan
Dibujo © Snøhetta
Level 3 Plan
Dibujo © Snøhetta
Level 0 Plan
Dibujo © Snøhetta
Level 1 Plan
Dibujo © Snøhetta
Arquitectos
Snøhetta
Ubicación
Calgary
Año
2018
Pisos
1 - 5 pisos
Cliente
Calgary Municipal Land Corporation
Executive Architect & Executive Landscape Architect
DIALOG
Structural
Entuitive
Mechanical
DIALOG
Electrical & Lighting
SMP Engineering
IT/AV
McSquared System Design Group, Inc.
Contractor
Stuart Olson

Calgary's new Central Library has opened its doors to the public. The building, designed in collaboration with DIALOG, aims to welcome over twice as many annual visitors to its expanded facilities, filling a vital role for the rapidly expanding city. Calgary Public Library is one of the most actively used library systems in North America, where more than half of its residents are active cardholders, and accordingly, the new main branch was created for and inspired by its diverse inhabitants.

The building is sited within a complex urban condition, where a fully functional Light Rail Transit Line crosses the site from above to below ground on a curved half-moon path, dividing Downtown and East Village. In response, the design lifts the main entry over the encapsulated train line. Gently terraced slopes rise up to the heart of the building, allowing for people arriving from every direction to interact with the library. Doubling as a portal and a bridge, the entry plaza heals the previously-split seam between the two neighborhoods and re-establishes visual and pedestrian connections across the site.

Proyectos relacionados

  • „els“ – Elsbethenareal-Schrannenplatz
    F64 Architekten PartGmbB
  • Eclectic Apartment
    JUNG
  • Haus R
    NW/A
  • SchloR – Schöner Leben ohne Rendite
    GABU Heindl Architektur
  • Fünf Freund*innen | Geförderter Wohnbau
    GABU Heindl Architektur

Magazine

Otros proyectos de Snøhetta

James B. Hunt Jr. Library
Raleigh, USA
Pridham Hall
Adelaide, Australia
Powerhouse Telemark
Porsgrunn, Norway
Le Monde Group Headquarters
Paris, France
Muttrah Fish Market
Muscat, Oman