Montmagny Library

Montmagny
照片 © Stephane Groleau
照片 © Stephane Groleau
照片 © Stephane Groleau
照片 © Stephane Groleau
照片 © Stephane Groleau
照片 © Stephane Groleau
照片 © Stephane Groleau
照片 © Stephane Groleau
照片 © Stephane Groleau
建筑师
Lemay
位置
Montmagny
年份
2014
客户
City of Montmagny

Montmagny’s new public library unites with its landscape to form a passageway between downtown and the adjacent wooded park. Its new addition is grafted onto the existing heritage-rich presbytery, giving the treasured building a new life. Encased in white wood, the library came into being through our perspective on Montmagny: its history, its identity, its landscape, its artists and its community. Its whiteness recalls the magical flight of geese over the river and, in particular, the local architecture’s simple, white volumes.

In a departure from the traditional library model, the building’s design is focussed on its users and their diverse interactions, rather than on document storage. Inside, a central volume invites roaming and also contains books, alcoves, stairs and a projection space; bright and sunny reading rooms deploy themselves around it. This minimizes the need for shelving, leaving space for individual contemplation and study, collaboration and exchange, exhibits and events. Naturally lit rooms contribute to the staging of the library in its environment, opening it up towards its community and reinforcing a feeling of belonging. The former manse houses administrative offices, periodicals and multifunctional rooms.

The library extends its “branches” outward via a wooden pedestrian promenade, sheltered by a long awning, running along an imposing bay window facing the children’s reading corner, marrying architecture and landscape. It invites the visitor, the user, people out walking, to interact with it, to question it, to explore it. Inspired by both city and nature, the Bibliothèque de Montmagny democratizes the library experience itself.

相关项目

  • Projektwettbewerb Campus Motel NTB
    FELIX PARTNER Architektur und Design
  • Volksschule Maria Grün
    BERKTOLD WEBER Architekten
  • Stereokitchen
    Paul Kaloustian Architect
  • Cyprus New Museum
    Paul Kaloustian Architect
  • Bürobegrünung ERZ Entsorgung + Recycling, Zürich
    Hydroplant

杂志

以下出品方的其他项目 Lemay

Place Vauquelin
Montréal
Humaniti
Montréal
Lumenpulse
Longueuil
Ray-Mont Logistics
Montréal
Pomerleau
Lévis
Bishop’s University Learning Commons
Sherbrooke