Beach + Howe

Vancouver
Architecten
BIG – Bjarke Ingels Group
Locatie
Vancouver
Jaar
2012
Status

In Progress

Size in m2
60600

Project type
Commission

Client
Westbank Corporation

Beach and Howe will be part of a new phase in Vancouver’s very short but extremely successful history of urban policy. It will announce the entry point into downtown Vancouver from Granville Bridge, forming a gateway to the city. The tower and base are a new interpretation of the local typology deemed ‘Vancouverism’ of a new urbanist podium coupled with a slender tower, which seeks to preserve view cones through the city while activating the pedestrian street. The residential tower, in its height and proximity to the creek, is uniquely situated with views to both the water and the mountains, granting visual access to the breadth of Vancouver’s natural surroundings.

Negotiating a difficult site trisected by the Granville overpass and burdened by setbacks, the tower will maximize its mass where it has the most impact. At its base, a 30m setback from the highway dictates a triangular footprint on the ground. But as it ascends in elevation, the tower clears the zone of noise and visual pollution. It then exploits the opportunity to overcome the setback and reclaims the valuable area. In doing so, it provides an icon for the city’s skyline and a generous public space at its base.

Beach and Howe podium is a mixed-use urban village. These three triangular complexes are composed of intimately-scaled spaces for working, shopping and leisure which face onto public plazas and pathways. The additional public spaces adds to the existing streets, giving the neighborhood a variety of open and covered outdoor spaces in various scales, ample for a variety of use and events.

The buildings peak to rise over the highway and transform a residual of the city’s infrastructure into one of the most prominent locations in the city.

Gerelateerde projecten

  • AESOP SHINJUKU
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • Gallery COMMON
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • RESTAURANT ON THE SEA
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • CUTLERY for VALERIE OBJECTS
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • Akeno Restaurant
    Cyrus Ghanai Interior Architecture & Design

Magazine

Andere projecten van BIG – Bjarke Ingels Group

OPPO Headquarters
Hangzhou, China
Musée Atelier Audemars Piguet
Le Brassus, Zwitserland
The Heights Building
Arlington, USA
1200 Intrepid
Philadelphia, USA
Danish National Maritime Museum
Helsingør, Denemarken