Sayrach Principal Office Club

Barcelona, Spain
Photo © Adrià Goula
Photo © Adrià Goula
Photo © Adrià Goula
Photo © Adrià Goula
Photo © Adrià Goula
Photo © Adrià Goula
Photo © Adrià Goula
Photo © Adrià Goula
Photo © Adrià Goula
Photo © Adrià Goula
Photo © Adrià Goula
Photo © Adrià Goula
Photo © Adrià Goula
Photo © Adrià Goula
Photo © Adrià Goula
Photo © Adrià Goula
Photo © Adrià Goula
Photo © Adrià Goula
Photo © Adrià Goula
Drawing © External Reference
Architects
External Reference
Address
Avinguda Diagonal, 423, 08037 Barcelona, Spain
Year
2020
Cost
0 - 100K
Stories
1-5 Stories
Team
Carmelo Zappulla, Francesco Sacconi, Stefano Fontolan, Sebastian Amorelli, Vianella Maestra
Autor
Chu Uroz

Casa Sayrach is a beautiful modernist building in Barcelona designed in 1918 by Manuel Sayrach and characterized by spectacular organic shapes and decorations, inspired by natural and marine elements in homage to Catalonia and the Mediterranean. The main floor of the building was reformed in 2020 by External Reference, a studio founded and directed by the architect Carmelo Zappulla, who accepted the challenge of transforming this emblematic space of the city into a new concept of shared office, the Sayrach Principal Office Club, now also the office of the studio.

If on one hand the structural renovation was mainly conservative, based on the respectful restoration of all the architectural elements encountered during the process of renovation, on the other hand the overall concept is characterized by a successful balance between symbiosis and contrast. The spaces interact with the artistic tailor made furniture, establishing a relationship of continuity and rupture at the same time and offering a dialogic reading of the context that enhances the characteristics of the space.

The 360 m2 of the Sayrach Principal Office Club are divided into eight areas. Starting from the circular entrance, connected to an internal patio with modernist elements, the different spaces are accessed through the long corridor that connects the meeting rooms, some more work areas, the kitchen and the bathroom. After the last large meeting room, the Sayrach Principal Office Club unveils a large open-air terrace, a privilege in the heart of Barcelona. The meeting rooms are the most important areas, characterized by furniture elements designed specifically for their context. Here, like sculptures in their squares, the tables are located in the center of each room, defining and differentiating it. In this sequence of concatenated and fluid spaces, the bathroom also becomes important. This room, although all the original elements and finishes have been preserved, has been theatrically transformed, generating a stage in the bathtub that is used as a backdrop in the main events.

External Reference has given life to an exclusive and contemporary space that seems to arise from the same building: the structures and components of the organic world are monitored, studied and designed thanks to the parametric design, the creative process that allows to find design solutions through the use of data and parameters in the form of algorithms.

The materials for the production are innovative and surprising: for the Mangrove table and chairs the 3D printing of an advanced polymer is used and combined with a natural compound capable of mineralizing that absorbe the CO2 and make the furniture work like trees; the Spinal table is made by milling solid beech with 5-axis machines; The Milky table digitally translates the bacterial communities of raw milk, transforming them into an innovative white Corian cast table.

Between organic morphologies and new technologies, craftsmanship and digital, history and contemporaneity, the External Reference studio has created for the Sayrach Principal Office Club a collection of rooms where you can dream, imagine and create, where you can meet and produce new intellectual synergies together.

Related Projects

  • House Zumikon
    sandy brunner Architecture
  • House in a Forest
    Paul Kaloustian Architect
  • Speicherbibliothek - Les archives du future
    Lukas Lenherr Architektur
  • Qingli Hotel
    Elsedesign
  • Linthverwaltung Benken
    Architekturbüro Herbert Bruhin

Magazine

Other Projects by External Reference

Jané Winestore
Comarruga, Tarragona, Spain
Moritz M-store
Barcelona, Spain
24 Kilates The Clockwork
Bangkok, Thailand