Don Mills House

Toronto
Photo © Revelateur
Photo © Revelateur
Photo © Revelateur
Photo © Revelateur
Architects
Altius Architecture Inc.
Location
Toronto
Year
2014
Cost
1M - 100M
Stories
1-5 Stories

The new Don Mills Ravine Home serves as a “cottage in the city” for a couple that loves to host and entertain. The generous lot falls away to a forested ravine and the design takes full advantage of the private 5,000 square foot urban oasis. Public spaces make up the length of the rear side of the house with expansive views and access to the backyard, pool, and terraces.

Development of the program and layout was driven by the owners' desire to host large events as well as smaller groups of guests, while still maintaining the intimacy of a single family home from day to day. Amenities include an outdoor bar served from the kitchen, a backyard pizza oven and barbecue area, a change-room and bathroom accessed via the lower level walk-out for pool users, a game room on the uppermost floor with a treetop view, a wing of guest rooms at the second level, and a roof deck with gas fireplace.

The primary spaces are generous, with program revolving around a two-storey living room volume with a double height fireplace and curtain wall that connects the core of the building to the lush backyard and pool stretching back toward the ravine. The open tread steel and wood staircase allows natural light to penetrate from third floor down into the basement level, and at the second floor forms part of a bridge that divides the master bedroom suite from the guest rooms. A seamless connection to the outdoors is provided on all floors, including the basement with stepped planter walout. Large aluminum-clad Douglas Fir operable windows, timber curtain wall, and sliding doors with glass guards acting as Juliet balconies brings the outdoors in.

The material palette was inspired by a rocky beach cottage, with soft greens, blues, and greys. Oak, walnut, fir, zinc, and stone compose the natural material finishes, and provide warmth and texture in contemporary spaces. Engineered wide plank white oak floors sit atop hydronic radiant flooring. Ledgerock veneer wraps the main floor volume and elevator core, and slides from indoors to outdoors as a feature wall in the dining room. Flat lock and standing seam zinc panels clad the upper volumes and cover integrated rain water leaders. On the exterior, fir wood elements serve as shades and privacy screens to protect banks of windows from the sun and shelter outdoor spaces; while significant overhangs with fir soffits mitigate solar heat gain on the large expanses of glass. Natural light is abundant due to large windows, shallow building volumes, and generous building setbacks, and minimal artificial light is required during the day in the main spaces.

The completed home is a warm and inviting space that connects its users to a lush urban oasis, and provides respite from the stress of city life.

SUSTAINABILITY FEATURES
Integration with the ‘Natural Assets’ of Site and Terrain
Site Specific View and Vista Optimization
Natural Daylighting
High Performance Envelope Design
Radiant Heating
Heat Recovery Ventilation
Solar Electric (photovoltaic or PV systems)
Low Energy Lighting & Appliances (LED, CFL lighting and Energy Star appliances)

Related Projects

  • Perrondach Bahnhof Filisur
    Walter Bieler AG
  • 8 HOUSE
    BIG – Bjarke Ingels Group
  • DANILOVSKY FORT
    Sergey Skuratov Architects
  • Opera and Ballet Theatre (competition)
    Sergey Skuratov Architects
  • Dwelling house on Burdenko str., 3
    Sergey Skuratov Architects

Magazine

Other Projects by Altius Architecture Inc.

Thorncrest House
Toronto
Lakeview In The Beaches
Toronto
Fairy Lake
Fairy Lake
Whitefish Lake
Whitefish Lake
Rosseau Falls
Rosseau Falls