Grand Théâtre de Québec Preservation Solution

Quebec City
Foto © Stephane Groleau
Foto © Stephane Groleau
Foto © Stephane Groleau
Foto © Stephane Groleau
Foto © Stephane Groleau
Foto © Stephane Groleau
Foto © Stephane Groleau
Foto © Stephane Groleau
Foto © Stephane Groleau
Foto © Stephane Groleau
Foto © Stephane Groleau
Foto © Stephane Groleau
Foto © Stephane Groleau
Foto © Stephane Groleau
Foto © Stephane Groleau
Foto © Stephane Groleau
Foto © Stephane Groleau
Foto © Stephane Groleau
Foto © Stephane Groleau
Foto © Stephane Groleau
Architekten
Lemay
Standort
Quebec City
Jahr
2020
Bauherrschaft
Société du Grand Théâtre de Québec
Consortium
Lemay and Atelier 21

Prized for its brutalist architecture by Victor Prus, the Grand Théâtre de Québec, inaugurated in 1970, required a major intervention to restore and protect its prefabricated concrete indoor and outdoor walls, as well as a historic mural by Jordi Bonet, intimately intertwined with them. Moisture infiltration had caused severe disintegration of the concrete panels and their anchors.

The concrete icon reflects the end of the Quiet Revolution in Quebec; the Bonet mural is one of the largest in the world. The fragility of the work and the inability to directly access the anchors required a radical solution.

The innovative glass casing is a delicate response to a complex problem. Transparent, minimalist and almost immaterial, it acts as an extension of the original building, using the same finely tuned structural logic and composition; in fact, the brutalist lines and artistic narrative are even more striking, thanks to Lemay’s subtle solution. The glass can appear solid or immaterial depending on the light, sometimes blurring the boundaries of the building; it fades, disappears, reflects, illuminates, articulating the project discreetly and sensitively. Amplified according to the building’s morphology, it leaves the concrete masterpiece intact and perfectly visible.

Energy-efficient and economical, the casing shields the Grand Théâtre from the elements by creating a secondary, tempered envelope housing a low-flow heat recovery and thermal mass system. Resultingly constant interior temperature and humidity levels (crucial for preserving the musical instruments inside) spare the external concrete panels, their integrated mural and their supporting anchors from any further degradation.

The construction systems put forward were almost all custom-designed, with a delicate steel structure and myriad components requiring intense and sustained reflection and teamwork among architects, engineers, construction specialists and manufacturers. Together, they produced an entirely new architectural solution that heralds a new act for Quebec culture.

Dazugehörige Projekte

  • Herman Miller National Showroom
    Krueck Sexton Partners
  • The Ark, Condominiums
    Form4 Architecture
  • SFMOMA Rooftop Garden
    Jensen Architects
  • Kokoris Residence
    Jensen Architects
  • Turner Duckworth Offices
    Jensen Architects

Magazin

Andere Projekte von Lemay

Place Vauquelin
Montréal
Humaniti
Montréal
Lumenpulse
Longueuil
Ray-Mont Logistics
Montréal
Pomerleau
Lévis
Bishop’s University Learning Commons
Sherbrooke