Liza's Garden, Royal Ontario Museum (ROM)

Toronto
Fotografia © Lisa Rapoport | PLANT Architect Inc.
Fotografia © Brian Boyle | ©ROM 2008
Fotografia © Lisa Rapoport | PLANT Architect Inc.
Fotografia © Lisa Rapoport | PLANT Architect Inc.
Fotografia © Lisa Rapoport | PLANT Architect Inc.
Dibuix © PLANT Architect Inc.
Fotografia © Brian Boyle | ©ROM 2008
Architects
PLANT Architect Inc.
Localització
Toronto
Any
2008
Preu
Ocult
Pisos
Ocult

Liza’s Garden is a 10,000-sf green roof commemorating one of the museum’s major benefactors. On the roof of the Royal Ontario Museum’s 1914 wing, this space comprises the main view from the Crystal’s C5 restaurant. In addition to addressing concerns like storm water retention and reducing the heat-island effect, the site presented both physical and conceptual challenges: it is inaccessible except for maintenance; it is the main view from the restaurant’s public window; and structural loads on the roof are severely restricted. Our solution derived from an analysis of the roof as a synthetic, visual site – one that you could see, but not hear or feel – resulting in a diorama-like setting that is derived from, works with, and revels in the harsh exposure and structural conditions of the site to create a visually kinetic garden.  

The project’s four component layers – an undulating landscape, a grid of trees, a network of cables with tripods, and a skyline-like backdrop – create a three-dimensional picturesque landscape from the single vantage point of the picture window. As a flattened diorama, the landscape evokes lushness, depth, the kinetic action of the wind, and wildlife (by attracting birds) – all visual cues of the inaccessible outdoor site. Dioramas in the museum collection also use visual cues as shorthand to evoke a scene, however theirs are static in nature. In contrast, this garden will be live with wind, weather, smell and birdsong – the cues will be a kinetic experience. The trees, sited exclusively on the column grid and planted on an angle to brace against the wind, create a depth and scale in the deep plan with their form and shadows. The bracing cables provide an additional three-dimensional layer to the new landscape – an ephemeral topography of bird perches that catch the glint of the sky, or snow.

Projectes relacionats

  • Wellness Bogn Sedrun
    Walter Bieler AG
  • Herman Miller National Showroom
    Krueck Sexton Partners
  • The Ark, Condominiums
    Form4 Architecture
  • SFMOMA Rooftop Garden
    Jensen Architects
  • Kokoris Residence
    Jensen Architects

Revista

Altres projectes per PLANT Architect Inc.

Jardin du Repos
Métis
Sweet Farm (1994–1997)
Sutton, Québec
Foote's Pond Wood
Morristown, USA
Cabbagetown Garden
Toronto
Berkeley Live-Work Residence
Toronto
Westminster Residence
Toronto