Du Boisé Library

Montreal
Drawing by Eric Pelletier
Dibuix © Lemay
Fotografia © David Boyer
Fotografia © David Boyer
Fotografia © David Boyer
Fotografia © Doublespace
Fotografia © Doublespace
Fotografia © Doublespace
Fotografia © Doublespace
Architects
Lemay
Localització
Montreal
Any
2013
Pisos
1-5 pisos
Client
Ville de Montréal
Architect
Cardinal Hardy
Architect
Labonté Marcil
Architect
Eric Pelletier architectes

Inside and out, Montreal’s Bibliothèque du Boisé looks – and feels – radically different from most public libraries. That’s because lending books is just one part of a larger mandate.

Its design needed to reflect revolutionary changes in the way we store and consume information. Its location was fragile and unique.

Our team reflected deeply on how to uncover the project’s potential. To encourage learning through collaboration. To be a model for sustainable development. And, ultimately, to give back to the multicultural borough of Saint-Laurent.

A subtle statement

Its architecture softens a busy urban boulevard. It emerges from gentle hills, plants and pathways. It fades into its namesake forest, the Boisé of Marcel Laurin Park.

Once inside, users discover welcoming spaces bathed in natural light. Wooden surfaces create a sense of warmth and belonging. Massive windows bring the outdoors in. Open areas encourage interaction; cozy reading areas offer a more intimate experience. Multifunctional rooms enable collaboration, exhibits and events.

A sustainability first

Once described as “the greenest library in Canada,” the Boisé Library was the first to earn LEED-Platinum environmental certification (the highest level).

A passive heating system and geothermal energy make for tremendous energy savings. It has certified wood and low-emission materials, as well as recycled and local materials. Among other innovations, its flowerbed is a rainwater retention garden and its large glass column is a heat exchanger.

Weaving together the park and the city, the Boisé Library invites all to explore it, inside and out. It reinvents the traditional library as a lively place for gathering, exchange, learning and discovery. A true community destination!

Projectes relacionats

  • „els“ – Elsbethenareal-Schrannenplatz
    F64 Architekten PartGmbB
  • Eclectic Apartment
    JUNG
  • Haus R
    NW/A
  • SchloR – Schöner Leben ohne Rendite
    GABU Heindl Architektur
  • Fünf Freund*innen | Geförderter Wohnbau
    GABU Heindl Architektur

Revista

Altres projectes per Lemay

Soprema
Woodstock
Four seasons hotel and private residences Montreal
Montréal
620 Saint-Paul
Montreal
Humaniti
Montréal
Lumenpulse
Longueuil